Tümay Mercan
Köşe Yazarı
Tümay Mercan
 

2100 yılında Mars’da akıllı binalar nasıl olacak?

Her  şeyin akıllısını istiyoruz. Binalar da akıllı olsun diyoruz. Elbette olsun. Binalar zamanla o kadar akıllı olsun ki hayatımızı yönetsin istiyoruz. Biraz merak, biraz moda olarak bunlar yaşanıyor ve daha da fazlası yaşanacak. Ama ya Mars’da  yaşam, binalar, mahalleler, yaşam alanları nasıl olacak?  Dünyadaki akıllı binaları anladık, yaşadık da sıra Mars’a mı geldi diyorsanız, evet Mars’a geldi. Çok değil, bundan 82 yıl sonra çocuklarınız ve torunlarınız Mars’a gitmiş olacaklar. Hatta  orada yaşam alanları kurulmuş olacak. Aslında dünyadaki akıllı bina çalışmalarının bir çoğunu başka bir gezegende yaşamaya, büyük olasılık ile Mars’da yaşamaya ön hazırlık, antreman olarak görüyorum. Zaten büyük şehirlerde hava kirli, bu konuda da zorluk çekilmez. Geriye kaldı yer çekimi. Yakında insanların meraklarını gidermek için yerçekimsiz ortamların yaygın olarak deneyimleneceği pratik kullanamaya açık ortamlar da yaratılır. Hatta kendine konu arayan bir girişimci bunu şimdiden deneyebilir ve insanlar yerçekimsiz ortamı denemek için sıraya girerler. Mars’da yaşam uzun zamandır konuşuluyor. Merih 2100: Yeni Dünya isimli bir sergide 6 değişik projede Mars’da yaşam hayal edilmiş. 2030, 2050, 2100 olarak 3 bölüme ayrılan süreçte aşama aşama Mars’a yerleşilmiş, binalar tasarlanmış. Bugün yaşadığımız dünyadan çokça esinlenerek, benzetilerek, dünya  yaşamından kopamadan hazırlanan tasarımlar olsa da  da çok emek verildiği, konuyu  akla getirdiği ve akıllı binaların geleceğini bir kez daha hatırlattığı için takdire ve görmeye değer. Bu sergiyi görünce akıllı binaların birkaç tık ötesini ve yaşamı hayal etmeye çalıştım. Hatta bu günkü akıllı/ yarı akıllı binalarda ortaya çıkarılan, pazarlama unsuru olarak gösterilen  bir takım özelliklerin  10-30-80 yıl sonra ilkel kalabileceğini, yaşamın hatta insanın  bu günkünden çok daha farklı olabileceğini düşünmek zor değil. Fakat bu gün hayal edilen 80 yıl sonrasının, bugünün izlerini çokça taşıması, dünya yaşamına bağlılık/ bağımlılık, belki dünyadan kopamama duygularını içerdiğini gördüm. Gerçekten Mars’da 80 yıl sonra nasıl bir yaşam olabilir? Bu günkü akıllı binalar Mars’da kendilerine ne kadar yer bulabilir, oranın yaşamsal ve fiziki koşullarında akıllı binalar nasıl olur, bunları kaç akıllı bina yapımcısı düşünmüştür, Mars için neler hayal edilmiştir merak ettim. Sözün özü; Dünya’da ballandırarak anlattığınız akıllı binaları, Mars’ da oranın koşullarına uygun yapabilir misiniz, bu bilgi, AR-GE, heves, hedef Türk akıllı bina yapımcılarında veya bu sektörde çalışanlarda var mıdır veya ne kadardır merak ettim. Merak işte..

2100 yılında Mars’da akıllı binalar nasıl olacak?

Her  şeyin akıllısını istiyoruz. Binalar da akıllı olsun diyoruz. Elbette olsun. Binalar zamanla o kadar akıllı olsun ki hayatımızı yönetsin istiyoruz. Biraz merak, biraz moda olarak bunlar yaşanıyor ve daha da fazlası yaşanacak.

Ama ya Mars’da  yaşam, binalar, mahalleler, yaşam alanları nasıl olacak? 

Dünyadaki akıllı binaları anladık, yaşadık da sıra Mars’a mı geldi diyorsanız, evet Mars’a geldi.

Çok değil, bundan 82 yıl sonra çocuklarınız ve torunlarınız Mars’a gitmiş olacaklar. Hatta  orada yaşam alanları kurulmuş olacak. Aslında dünyadaki akıllı bina çalışmalarının bir çoğunu başka bir gezegende yaşamaya, büyük olasılık ile Mars’da yaşamaya ön hazırlık, antreman olarak görüyorum. Zaten büyük şehirlerde hava kirli, bu konuda da zorluk çekilmez. Geriye kaldı yer çekimi. Yakında insanların meraklarını gidermek için yerçekimsiz ortamların yaygın olarak deneyimleneceği pratik kullanamaya açık ortamlar da yaratılır. Hatta kendine konu arayan bir girişimci bunu şimdiden deneyebilir ve insanlar yerçekimsiz ortamı denemek için sıraya girerler.

Mars’da yaşam uzun zamandır konuşuluyor. Merih 2100: Yeni Dünya isimli bir sergide 6 değişik projede Mars’da yaşam hayal edilmiş. 2030, 2050, 2100 olarak 3 bölüme ayrılan süreçte aşama aşama Mars’a yerleşilmiş, binalar tasarlanmış. Bugün yaşadığımız dünyadan çokça esinlenerek, benzetilerek, dünya  yaşamından kopamadan hazırlanan tasarımlar olsa da  da çok emek verildiği, konuyu  akla getirdiği ve akıllı binaların geleceğini bir kez daha hatırlattığı için takdire ve görmeye değer.

Bu sergiyi görünce akıllı binaların birkaç tık ötesini ve yaşamı hayal etmeye çalıştım. Hatta bu günkü akıllı/ yarı akıllı binalarda ortaya çıkarılan, pazarlama unsuru olarak gösterilen  bir takım özelliklerin  10-30-80 yıl sonra ilkel kalabileceğini, yaşamın hatta insanın  bu günkünden çok daha farklı olabileceğini düşünmek zor değil.

Fakat bu gün hayal edilen 80 yıl sonrasının, bugünün izlerini çokça taşıması, dünya yaşamına bağlılık/ bağımlılık, belki dünyadan kopamama duygularını içerdiğini gördüm.

Gerçekten Mars’da 80 yıl sonra nasıl bir yaşam olabilir? Bu günkü akıllı binalar Mars’da kendilerine ne kadar yer bulabilir, oranın yaşamsal ve fiziki koşullarında akıllı binalar nasıl olur, bunları kaç akıllı bina yapımcısı düşünmüştür, Mars için neler hayal edilmiştir merak ettim.

Sözün özü; Dünya’da ballandırarak anlattığınız akıllı binaları, Mars’ da oranın koşullarına uygun yapabilir misiniz, bu bilgi, AR-GE, heves, hedef Türk akıllı bina yapımcılarında veya bu sektörde çalışanlarda var mıdır veya ne kadardır merak ettim. Merak işte..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akillibinam.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.