Dünyanın İlk 3D Yazıcı Köprüsü
Dünyanın İlk 3D Yazıcı Köprüsü
Köprüler çağlar boyunca eşsiz mimari eserler olarak tarihi ışık tutan yapılar olarak anıldı.
Köprüler çağlar boyunca eşsiz mimari eserler olarak tarihi ışık tutan yapılar olarak anıldı. Geçmişten günümüze kalan tarihi köprülere her geçen gün yenileri eklenmekte, her biri teknolojinin ve mimarinin gelişimi ile birlikte bugünü yarına bağlamaya devam etmektedir. Son olarak Hollanda’nın Amsterdam şehrinde olağan dışı bir köprü kullanıma açıldı. 3D baskılı çelik yapılı olma özelliği ile öne çıkan köprü türünün ilk örneği.
3D Baskılı Çelik Köprü Nerede?
Köprü, Hollanda'nın Amsterdam şehrinde Vbettr De Walle bölgesinde bulunuyor. Oudezijds Achterburgwal kanalı üzerindeki köprü yayaların geçişi için inşa edildi. Açılışı bizzat Hollanda kraliçesi Maxima tarafından yapıldı. Köprünün tüm tasarımı ve inşası yine Hollanda menşeili MX3D şirketi tarafından yapıldı.
Köprü, 3D Baskı Yöntemi İle Yapılan İlk Köprü Olma Özelliğine Sahip
3D baskı tekniği, eklemeli üretim denilen bir yöntem ile inşa işlemine verilen isimdir. Mühendislik harikası olan eserin uzunluğu 12 metre olup, yapımında 4500 kg çelik kullanılmıştır. Yapımı 4 yıl süren köprünün baskılanması ise yaklaşık 6 içinde tamamlandı.
Yalnızca Bir Köprü Olmaktan Öte Laboratuvar Gibi Kullanılacak
Köprü, insanların hizmetine açılmasının yanı sıra mühendislerce anbean yakından izlenecek. İngiliz araştırmacıların köprüye yerleştirdiği sensörler sayesinde köprünün sıcaklığı, gerilimi, hareketi ve değişimi sürekli takip edilecek. Böylece bu tarz köprülerin zamana karşı dayanıklılığı, güvenilirliği ve geleceği hakkında bilgi sahibi olunabilecek.
Bu yönüyle köprü yalnızca bir köprü olarak kalmayıp, adeta bir laboratuvar gibi kullanılacak. Bu araştırmalar sonucunda elde edilen verile ile gelecekte benzer teknolojilerin tüm yapılarda, evlerde, hatta mobil eşyalarda da kullanılıp kullanılamayacağı gibi sorulara cevap aranacak.
3D Baskı Yöntemi İle İnşaatın Faydaları
İnşaat sektörüne gelecekte yeni bir soluk getirebilecek potansiyele sahip olan 3D baskı yöntemi ile yapı inşası, daha önce Belçika’da ve ABD’de bir evin yapımında da kısmen kullanılmıştı. Araştırmalar neticesinde daha da netleşecek olmakla birlikte bu teknoloji sayesinde inşaat maliyetlerinde ciddi bir oranda azalma ve oldukça kısa sürede inşaatları tamamlama gibi planlar hedefleniyor.
Köprünün Kurdelesi Robot Tarafından Kesildi
Köprünün yapımında ekleme ve baskılama işlemleri süresince 4 adet endüstriyel robot kullanıldı. Bununla birlikte köprünün açılışı sırasında kurdele kesimi sıra dışı bir görüntüye sahne oldu. Kraliçe Maxima tarafından bir makas taşıyan robot, düğmeye basılarak harekete geçirildi ve önceden programlandığı hali ile robot tarafından kurdele kesildi. Köprü bu şekilde yayaların ve bisikletlilerin kullanımına açıldı.
Köprü 2 Yıl Boyunca Kullanımda Kalacak
Bulunduğu kanaldaki eski köprünün onarım süreci devam ederken açılan köprü, eski köprünün restorasyonunun sona ermesi ile birlikte yerinden alınacak. Yaklaşık 2 yıllık bir süre boyunca kullanılacağı tahmin edilen köprünün daha sonra ne olacağı ise meçhul. Yine de ilk 3D baskılı çelik yaya köprüsünün bize inşaat sektörünün geleceği hakkında önemli veriler sunacağı tartışmasız.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.